Havuz Kimyasalları Kullanım Talimatları
Havuz dezenfektan kimyasalları kullanım koşulları, bilgi ve deneyim isteyen bir konudur. Yüzme havuzunun bakım ve temizliği için etkili havuz kimyasalları kullanılmalıdır. Bu tür kimyasallar otellerde veya sitelerde havuz sahipleri tarafından düzenli olarak kullanım talimatlarına uygun bir şekilde uygulandığı takdirde yüzme havuzlarının güvenle kullanılması mümkün olabilmektedir. Havuz kimyasalları kullanım talimatları, kullanılacak kimyasal dezenfektanların içeriği de göz önünde bulundurularak dikkat edilmesi gereken bazı hususları barındırmaktadır. Bu yüzden havuz kimyasalları kullanırken ürünlerin miktar ve oranlarına da özen göstererek kullanım yapılmalıdır.
Havuz Kimyasalları ve Kullanımı
Yüzme havuzu kimyasalları ve kullanımı için öncelikle bazı talimatlara dikkat edilmelidir. Havuz kimyasalları dendiğinde ilk akla gelen ürün pH düşürücü kimyasallar olarak bilinmektedir. pH değeri yüksek olan yüzme havuzlarında bakteri üreme riski bulunmaktadır. Bu durum pH değerinin ideal seviyesinden düşük çıkmasında da ne yazık ki oraya çıkabilmektedir. Bu yüzden PH düşürücü ve yükseltici malzemeler 100 metreküp alan için 1.5 kg suyla karıştırılarak uygulanmalıdır. Bununla birlikte havuzuz kullanım ömrünün uzatılması ve bakım maliyetlerinin düşürülmesi için sıva çöktürücü kimyasal, havuz yüzeyine her hafta mutlaka uygulanmalıdır. Bir diğer havuz kimyasalı ürün olarak sık sık göz önünde bulundurulan kartuş çöktürücü ürün ise 10 günde bir uygulama gerektirmektedir. Yüzeyi dezenfekte etmeye yarayan kimyasal ürünler düzenli olarak havuz duvarlarına uygulanmalıdır.
Havuz Kimyasalları Neden Gereklidir?
Havuz kimyasalları kullanımı gerekli olan bir işlemdir. Havuz kimyasalları olarak kategorize edilen dezenfektan ürünlerinin temel amacı havuz suyu temizliğinin ve hijyeninin ideal seviyede sağlanmasıdır. Eğer bu tür dezenfektan ürünleri kullanmamanız durumunda havuzda meydana gelecek kirli görüntü yüzmeye engel teşkil edecektir. Kimyasallar özellikle açık yüzme havuzlarında çevre koşullarından gelebilecek toz ve birikintileri büyük oranda önlemeye ve aynı zamanda yüzme havuzunda yosun oluşumunu da engellemeye yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda havuz kimyasalları kullanımı sadece temizlik ve hijyen sağlamak için değil aynı zamanda havuzun armatürlerinde meydana gelebilecek arızaların da azaltılması için tercih edilmektedir.
Bununla birlikte havuz kimyasallarının düzenli olarak kullanılmaması durumunda yüzme havuzu giderleri tıkanabilmektedir. Bu durumda istenmeyen su sızıntıları ortaya çıkabileceği gibi çeşitli enfeksiyon riskleri de oluşacağı için yüzme havuzunu kullanan kişiler tarafından bazı sağlık problemleri meydana çıkabilir. Havuz suyu kimyasalları havuz sıcaklığını da artırdığı için suyun ideal sıcaklıkta olması için gerekli ısınma işlemlerinden tasarruf etmeyi de sağlamaktadır. Özellikle büyük kapasiteli yüzme havuzlarında bu tasarrufun faydaları ve olumlu etkileri çok daha kolaylıkla görülebilmektedir.
Havuz Kimyasalları Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Havuz kimyasal ürünleri kullanırken dikkat edilmesi gereken önemli hususlar bulunmaktadır. Bu noktada gerek kimyasal ürünlerin üzerinde yer alan talimatlar gerekse de bu alanda uzman kişilerin verdiği tavsiyelere kulak kabartmak gerekmektedir. Kimyasal dezenfektan uygularken yüzme havuzlarındaki şu işlemlere dikkat edilmesi tavsiye edilmektedir:
- Bireysel havuzlar ve kullanıcı sayısı 5’i geçmeyen havuzlar için dezenfektan kimyasal kullanımı, havuz suyunun mevcut klor ve pH derecesi olarak yüzde 50’si yani yarısı kadar olmalıdır.
- Otel havuzların da kimyasal kullanımı (Klor ve pH - ) yukarıda ki değerlerin yaklaşık olarak 1,5 katı kullanılmalıdır
- Parlatıcı kimyasalı kullanımı sayesinde yüzme havuzu rengini berraklaştırır aynı zaman da küçük partiküllerin topaklanmasını sağlanır.
- Topaklayıcı kimyasalı kullanımı sayesinde filtreden geçen partiküller topaklanarak filtreden geçebilecek boyuta getirilir.
Bu tür ayrıntılara dikkat ederek havuz kimyasalları kullanımı konusunda uyulması gereken kurallar ile birlikte ideal yüzme havuzu suyu elde edilebilmektedir.